خواص انجیر خشک چیست؟


انجیر خشک

درخت و میوه و خشک شده انجیر

اگر یادتن باشد، آن‌وقتی که در شهرهای ایران بیشتر مردم خانه‌های شخصی حیاط‌دار داشتند، درخت انجیر در بسیاری از خانه‌ها بود. گاهی هم خیلی بزرگ می‌شد و سایه می‌انداخت. احتمالا شما هم از کودکی‌تان خاطره دارید که هنگام کندن انجیر، شیرهٔ آن دست‌تان را چسبناک می‌کرد.
انجیر میوهٔ خوشمزه و پرخاصیتی است که انواع گوناگون دارد. انسان از گذشتهٔ بسیار دور آن را می‌شناسد و پرورش می‌دهد. این میوه بومی آسیای غربی و کشورهای مدیترانه است.
از آنجا که این میوه بسیار خوشمزه و پرخاصیت است، از تازهٔ آن انواع فرآورده‌ها را درست می‌کنند تا در تمام سال در دسترس باشد. انجیر خشک یکی از این فرآورده‌ها است که در هنگام مصرف، غیر از به‌شکل آجیل، انواع پیش‌غذا و شیرینی و نوشیدنی درست می‌کنند که خوردنش مزه و خاصیت خودش را دارد. انجیر خشک از خشکبار شناخته‌شدهٔ ایرانی است که در آجیل شب یلدا هم برجسته است.

خاصیت انجیر

انجیر میوه‌ای است مغذی و موادی همچون پروتئین، کربوهیدرات، کلسیم، ویتامین K و دیگر ویتامین‌ها، پتاسیم، آهن، منیزیم دارد. سرشار از فیبر و آنتی‌اکسیدان است. قند فراوان دارد ولی چربی آن ناچیز است. انجیر خشک احتمالا از انجیر تازه پرخاصیت‌تر است. چون هرچه در انجیر تازه هست، در انجیر خشک هم هست؛ بلکه بیشتر چون خشک و فشرده‌تر است.

فواید برای سلامتی و ویژگی‌های درمانی

انجیر برای سلامت پوست و مو، افزایش تراکم استخوان، کاهش فشار خون، برای زنان باردار و جنین، برای قوهٔ جنسی مردان، برای بیماری‌های قلبی و عروقی و فشار خون، برای بیماری‌های کبد و بسیاری دیگر از ناراحتی‌ها مفید است. برای دستگاه گوارش هم خوب است؛ فیبر فراوان انجیر آن را یکی از درمان‌های یبوست کرده است. به‌ویژه اگر مطابق دستور با روغن زیتون مصرف شود. برای آگاهی عملی دربارهٔ فواید درمانی و سلامتی خوراکی‌ها باید به پزشک و منابع پزشکی معتبر مراجعه کنید.

از نظر طب سنتی

انجیر از نظر طب ایرانی گرم و تر است. برخی از خاصیت‌های آن در طب سنتی عبارت‌اند از: کاهندهٔ حرارت قلب و کبد، ملین، مقوی بدن و قوای جنسی، تقویت حافظه، برای رفع بوی بد دهان، کم‌خونی. مفید برای چاق‌شدن اگر صبح ناشتا مصرف شود. مفید برای یبوست اگر خیساندهٔ آن در گلاب به‌شکل میان‌وعده مصرف شود. مفید برای درد طحال اگر خیساندهٔ آن در سرکه مصرف شود. مفید برای گلودرد اگر در آب بجوشانید تا به‌شکل شربت درآید. توجه کنید که طب سنتی هم نوعی از پزشکی است؛ اگر بخواهید با آن درمان بشوید، باید به افراد یا کتب معتبر مراجعه کنید وگرنه ممکن است خطرناک یا دست‌کم بی‌فایده باشد.

انجیر برای لاغری هم مفید است

انجیر فیبر فراوان و کالری کم دارد. ۱۰۰ گرم انجیر به‌اندازهٔ دو برابر نیاز روزانهٔ انسان فیبر فراهم می‌کند. در علم تغذیه می‌گویند که اگر میزان انرژی‌ای که بدن انسان صرف هضم و جذب مادهٔ غذایی می‌کند، از مقدار انرژی‌ای که از آن به‌ دست می‌آورد کمتر باشد، آن مادهٔ غذایی لاغرکننده است. فیبرها از این مواد هستند. بدین ترتیب انجیر با داشتن مقدار زیادی فیبر از خوراکی‌های مفید برای لاغری به شمار می‌رود. انجیر گزینهٔ خوبی برای افرادی است که چاقی غیرگوشتی دارند. البته باید مراقب باشید؛ چون مصرف نادرست انجیر و زیاده‌روی در خوردن آن ممکن است نتیجهٔ برعکس به بار آورد.

چند احتیاط در مصرف انجیر

ـ انجیر قند خون را زیاد می‌کند. انجیر خشک‌شده به‌سرعت مقدار زیادی قند در بدن آزاد می‌کند. این ویژگی ممکن است برای افراد مبتلا به دیابتِ نوع دو مضر باشد.
ـ انجیر خوردن در روز خوب است؛ ولی شب‌ها احتیاط کنید.
ـ چنانکه پیش‌تر گفتیم زیاده‌روی در مصرف انجیر ممکن است موجب چاقی شود. می‌گویند غذاهای شیرین و با پرانرژی را باید اول روز بخورید تا انرژی آن‌ها در طول روز مصرف بشود.
ـ برخی افراد به انجیر حساسیت دارند. این افراد باید در مصرف آن اندازه را نگه دارند؛ چون ممکن است به استفراغ و اسهال یا خارش پوست دچار بشوند.

انواع خوراکی‌ها از انجیر خشک

از انجیر خشک انواع میان‌وعده و شیرینی درست می‌کنند. به‌شکل سنتی آن را به‌تنهایی یا همراه با دیگر میو‌های خشک در آب یا شیر همراه با عسل می‌خیسانند و نوشیدنی‌های خوشمزه و مفیدی تهیه می‌کنند. خیساندهٔ آن را می‌توان با ماست و سالاد یا با غلات مصرف کرد.

راهنمای خرید انجیر خشک

هنگام خریدن انجیر خشک به این نکات دقت کنید: اگر انجیر خشک بوی ترشیدگی بدهد، قند آن تخمیر شده و میوه خراب شده است. اگر دُم میوه حالت کشیده و رگ‌رگی پیدا کرده و داخل آن نیز تا حدودی تخلیه شده باشد، میوه روی درخت آفت زده و کیفیتش را از دست داده است. اگر پوست میوه حالت کهنگی پیدا کرده یاشد، ممکن است آن را به‌شکل نامناسب نگهداری کرده باشند، یا اینکه مدت زیادی در انبار مانده و به همین دلیل کهنه شده باشد.
برای فروش، انجیر خشک را با رنگ و اندازه دسته‌بندی می‌کنند. هرچه رنگ سفیدتر و بزرگتر باشد، گران‌تر است. شکفته یا خندان‌بودن انجیر خشک و میزان باز بودن آن در قیمت اثر می‌گذارد. ولی اندازه و خندان‌بودن تاثیری بر کیفیت و سالم‌بودن میوه ندارد؛ این بیشتر ظاهر میوه را زیباتر می‌کند. به‌تازگی در این سال‌ها از انجیر خشک چیپس میوه هم درست می‌کنند که در دسترس است.

نگهداری انجیر خشک

انجیر خشک میوهٔ خشک شده است و نگهداری آن مانند کشمش و برگه‌ها است که با مغزهایی مانند بادام فرق دارد. برای نگهداری باید آن را در جای خنک و در معرض رطوبت قرار داد. اگر در فریزر یا بالکن نگه دارید، چون رطوبت نیست، خشک و سفت می‌شود.
روشن درست آن است که اول آن را مختصری شستشو بدهید. سپس در ظرفی مانند بشقاب در یخچال بگذارید. روی آن را نپوشانید چون لازم است هوا بخورد. بدین شکل به‌مرور زمان نرم می‌شود؛ ولی رطوبت یخچال را به‌خود نمی‌گیرد.



Comments

Popular posts from this blog

در مورد گیاه سورنجان چه می دانید؟

فواید نخود و خواص این حبوبات برای سلامت بدن

درمان کبد چرب با پسته و سایر مغزهای آجیل